Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Geleide stadswandeling: Turnhout, wereldcentrum van de Speelkaart

Waar

Cultuurhuis De Warande
Warandestraat 42, 2300 Turnhout

Wanneer

Deze activiteit is afgelopen

Prijs

€ 2.0

Kansentarief voor UiTPAS Kempen: 0.4

Basistarief: 2,00 €; < 18 jaar: 0,00 €
Vertrek: centrale inkomhal de Warande, Warandestraat 42 De oorsprong van de grafische nijverheid in Turnhout gaat terug naar de Leuvense drukker Pieter Corbeels, die zich in 1795 samen met zijn 17 jarige leerjongen Philippus Jacobus Brepols als drukker in Turnhout vestigt. Corbeels wordt al snel stadsdrukker. Hij drukt paspoorten en aanplakbrieven voor de stad alsook religieuze drukwerken. ...
Vertrek: centrale inkomhal de Warande, Warandestraat 42

De oorsprong van de grafische nijverheid in Turnhout gaat terug naar de Leuvense drukker Pieter Corbeels, die zich in 1795 samen met zijn 17 jarige leerjongen Philippus Jacobus Brepols als drukker in Turnhout vestigt. Corbeels wordt al snel stadsdrukker. Hij drukt paspoorten en aanplakbrieven voor de stad alsook religieuze drukwerken. Maar bovenal blijft Corbeels politiek geëngageerd, drukt clandestien pamfletten tegen de Franse overheersing en wordt één van de leiders van de Boerenkrijg. Corbeels komt in 1799 voor het vuurpeloton.
Brepols neemt de drukkerij over en breidt de zaak uit met een winkel, een papierhandel en een boekbinderij. Vanaf 1826 drukt hij ook speelkaarten die al snel over de hele wereld verkocht worden. Vanuit Brepols zijn meerdere drukkerijen ontstaan. In 1939 is Turnhout het wereldcentrum op het gebied van de grafische- en papierverwerkende nijverheid. Meerdere firma’s zijn dan actief in Turnhout waarvan er vijf speelkaarten maken.
Speelkaartenwandeling

De jarenlange kennis van de speelkaartenproductie wordt in 1970 geconcentreerd in één enkel bedrijf: Cartamundi. Vandaag is onze stad wereldcentrum van de speelkaart. Jaarlijks worden hier meer dan 140 miljoen speelkaarten vervaardigd.
Tijdens deze wandeling neemt een gids je mee langs de voornaamste plaatsen in Turnhout die de groei van de speelkaartproductie en de speelkaart levendig houden. Verhalen over de betekenis van de speelkaart in het dagelijks leven van de Turnhoutenaar frissen deze wandeling op.

Bron: UiTinVlaanderen.be