Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen door onze pashouders. Ben je een UiTPAS-aanbieder en zit je met vragen? Bekijk dan de veelgestelde vragen door partners hier

UiTPAS-kaart verkrijgen

Welke UiTPAS is er voor mij?

UiTPAS in een spaar- en voordeelkaart voor iedereen. Er zijn twee type UiTPAS-kaarten die er hetzelfde uitzien: 

 1. UiTPAS spaarkaart:

Deze kaart kan iedereen kopen of je nu inwoner bent van UiTPAS Kempen of niet! Dit kost eenmalig 5 euro en de kaart is levenslang geldig. Met deze kaart kan je punten sparen en omruilen bij alle UiTPAS-aanbieders in UiTPAS Kempen en in de deelnemende UiTPAS-gemeenten in Vlaanderen en Brussel. Een overzicht van deze gemeenten vind je hier. De punten die je spaart kan je inzetten voor leuke voordelen zoals gadgets, kortingen, eten en drinken. 

 1. UiTPAS spaar- en kortingskaart:

Deze UiTPAS is er voor inwoners van UiTPAS Kempen die financieel kwetsbaar zijn. Als je recht hebt op deze UiTPAS krijg je hem gratis. Hij is telkens één jaar geldig en wordt automatisch verlengd indien je het recht behoudt. Met Jouw UiTPAS spaar- en kortingskaart spaar en ruil je punten in UiTPAS Kempen en in de deelnemende UiTPAS-gemeenten in Vlaanderen en Brussel. Een overzicht van deze gemeenten vind je hier. De punten die je spaart kan je inzetten voor leuke voordelen zoals gadgets, kortingen, eten en drinken. Daarnaast heb je ook recht op 80% korting bij deelname aan vrije tijd in de 21 gemeenten van UiTPAS Kempen.

Hoeveel kost een UiTPAS?

Een UiTPAS spaarkaart kost eenmalig 5 euro en is levenslang geldig. De UiTPAS spaar- en kortingskaart is gratis voor wie er recht op heeft, deze vervalt jaarlijks.

Waar kan ik een UiTPAS krijgen?

Een UiTPAS spaarkaart kan je kopen in de verkooppunten in UiTPAS Kempen. De UiTPAS spaar- en kortingskaart vraag je in je eigen gemeente aan bij één van de verdeelpunten.

Kan ik een UiTPAS voor iemand anders kopen?

Dat kan, als je de Identiteitskaart (of Kids-ID) van de persoon in kwestie bij je hebt. 

Wat is het UiTPAS-kansentarief?

Voor mensen die het financieel moeilijk hebben is er de UiTPAS kortingskaart, je hebt dan recht op het UiTPAS-kansentarief. Dat wil zeggen dat je 80% korting krijgt bij deelname aan UiTPAS-activiteiten of lidgelden bij UiTPAS-partners.

 Kan ik de kaart van iemand anders gebruiken?

Nee, de UiTPAS-kaart is strikt persoonlijk. Bij gebruik van een kaart die niet van jou is wordt dit beschouwd als fraude en wordt de kaart geblokkeerd.

Kan ik via het Burgerprofiel een UiTPAS krijgen?

Voorlopig lukt dit niet voor inwoners van UiTPAS Kempen. Er loopt op dit moment een proefproject door Publiq om UiTPAS online aan te kopen. Zodra dit project verder wordt uitgebreid zal dit ook beschikbaar zijn bij UiTPAS Kempen.

Wordt je e-mailadres gevraagd bij de aankoop van een UiTPAS?

Ja, dit vragen we zodat we jou kunnen contacteren als je jouw kaart ergens vergeten bent. Als je geen e-mailadres hebt, noteren we jouw gsm nummer. Zo kunnen we je altijd verwittigen.

Mijn UiTPAS

Heb ik altijd recht op korting met mijn UiTPAS?

Mensen die het financieel moeilijk hebben en daarom beschikken over de UiTPAS-kortingskaart hebben bij UiTPAS-aanbieders binnen UiTPAS Kempen altijd recht op korting. Buiten onze regio geniet je niet van deze korting. Er zijn enkele bovenlokale aanbieders uit andere regio’s waar je wel terecht kan. Deze ontdek je hier.

Mensen met een UiTPAS-spaarkaart kunnen genieten van kortingen door middel van de gespaarde UiTPAS-punten. Zo geniet je bijvoorbeeld van korting of gratis toegang bij verschillende zwembaden, musea, cultuurcentra, etc.

Hoe weet ik hoeveel punten ik heb?

Er zijn een aantal manieren om te ontdekken hoeveel punten je hebt: 

 1. Registreer je UiTPAS online en meld je aan op uitpas.be of in de UiTPAS-app, hier kan je altijd je puntensaldo raadplegen.
 2. Spaar een punt aan een UiTPAS-zuil, het puntensaldo verschijnt vervolgens rechtsbovenaan.
 3. Vraag het aan een UiTPAS-aanbieder, zij kunnen zich aanmelden in hun UiTPAS-omgeving en zo raadplegen hoeveel punten jij hebt.

Kan ik mijn UiTPAS meteen gebruiken na de aankoop?

Ja! Bij aankoop van jouw UiTPAS is deze direct actief. Je kan meteen je welkomstvoordelen opvragen, genieten van jouw 3 verkregen punten en punten sparen. Na aankoop kan je wel best jouw UiTPAS ook online registreren, zo kan je altijd je puntensaldo, welkomstvoordelen en omruilvoordelen raadplegen.

Hoe registreer ik mijn UiTPAS online?

Klik op de knop “UiTPAS registreren” rechts bovenaan op onze website. Volg vervolgens alle stappen. Neem zeker je UiTPAS-nummer, geboortedatum en e-mailadres bij de hand, deze heb je nodig bij het registreren. 

Hoeveel welkomstvoordelen krijg ik bij mijn UiTPAS Kempen?

Het exacte aantal kunnen we je moeilijk vertellen, je hebt namelijk recht op alle welkomstvoordelen die actief zijn op het moment van het verkrijgen van jouw UiTPAS. Het aantal kan dus verschillen van de periode dat je jouw UiTPAS haalt. Maar elke gemeente biedt een welkomstvoordeel aan, dus in UiTPAS Kempen heb je minstens recht op 21 welkomstvoordelen! Jouw welkomstvoordelen kan je wel raadplegen door aan te melden op www.uitpas.be of in de app!

Wat te doen bij verlies of diefstal van je UiTPAS?

Bij verlies of diefstal van je kaart kan je een nieuwe kaart vragen in een verkooppunt. Deze kaart kost dan €2,50. Jouw punten worden overgezet op deze nieuwe kaart.

Kan je je contactgegevens zelf aanpassen?

Ja, via www.uitpas.be kan je jouw contactgegevens (e-mailadres en telefoonnummer) wijzigen. Is jouw adres gewijzigd? Dan mag je contact opnemen met ons of naar een UiTPAS-verkooppunt gaan. We wijzigen je adres graag voor jou.

Zelf aanpassen doe je zo: 

Meld je aan op www.uitpas.be

Klik rechtsboven op “aangemeld als ‘jouw naam’ ”. Vervolgens klik je op “profiel”. Naast je e-mailadres en telefoonnummer klik je op het pennetje, je kan nu je gegevens wijzigen. Vergeet niet op “bewaar” te klikken als je klaar bent. 

Hoe kan ik de punten raadplegen op de kaart van mijn gezinsleden?

Als je jouw UiTPAS online hebt geregistreerd, kan je de UiTPAS-app downloaden. Hier heb je de mogelijkheid om, via de UiTPAS-nummer en geboortedatum, de kaarten van jouw gezinsleden toe te voegen. Je kan vervolgens op elk moment raadplegen hoeveel punten jouw gezinsleden hebben en hoeveel ze er dus nog moeten sparen voor een bepaald voordeel.

Werkt mijn UiTPAS met terugwerkende kracht?

Nee, het is niet mogelijk om nog korting of punten te registreren voor activiteiten die al gepasseerd zijn.

Wat als je je UiTPAS niet meer wenst te gebruiken?

Als je de UiTPAS niet meer wil gebruiken kan je: 

 1. contact opnemen met info@uitpaskempen.be, we blokkeren dan je kaart voor je en je gegevens worden verwijderd. Deze mag je nadien weggooien. 
 2. de UiTPAS terugbrengen naar een verkooppunt met de melding dat je deze niet langer wilt gebruiken. De UiTPAS zal geblokkeerd worden en je gegevens zullen volledig uit de database verwijderd worden.  

Deelnemen, punten sparen en ruilen

Welke organisaties zijn aangesloten bij UiTPAS?

Bij UiTPAS Kempen hebben we op dit moment meer dan 700 UiTPAS-aanbieders! Een overzicht van de aanbieders vind je hier

Kan je gespaarde punten van UiTPAS regio Kempen omruilen in andere steden?

Je kan je UiTPAS-punten omruilen bij alle UiTPAS-partners in alle UiTPAS-steden en – gemeenten. Ga je op weekend in Oostende of blijf je dicht bij huis in Lier of Westerlo? Ook daar kan je jouw punten omruilen! Zoek alle UiTPAS-aanbieders in Vlaanderen en Brussel hier op.

Waar kan ik terecht om mijn spaarpunten om te ruilen?

Punten omruilen kan je bij alle UiTPAS-aanbieders die een omruilvoordeel aanbieden. Zoek welk omruilvoordeel je wilt en begeef je naar deze aanbieder. Zij ruilen vervolgens je punten om voor het voordeel.

Alle omruilvoordelen

UiTPAS Kempen omruilvoordelen

UiTPAS met kansentarief

Wie heeft recht op de UiTPAS met het kansentarief?

Mensen die het financieel moeilijk hebben kunnen gratis een UiTPAS verkrijgen en genieten van 80% korting bij deelname aan UiTPAS-activiteiten binnen UiTPAS Kempen.

Sommige organisatoren  kiezen er ook voor het kansentarief bovenlokaal toe te kennen. Op die manier kunnen ook inwoners van een andere stad of gemeente genieten van het kansentarief bij een activiteit. Deze aanbieders vind je hier.

Als een persoon voldoet aan één van volgende criteria kan men beroep doen op een UiTPAS met kansentarief in UiTPAS Kempen:

 1. Inwoners die recht hebben op de Verhoogde Tegemoetkoming.
 2. Kinderen en jongeren die verblijven in een instelling van Bijzondere Jeugdzorg op het grondgebied van de betrokken gemeenten.
 3. Inwoners met een schuldoverlast die gekend zijn bij het OCMW
 4. Personen die verblijven in een LOI of FOI of opvangcentrum voor asielzoekers op het grondgebied van de betrokken gemeenten
 5. Gezinnen van inwoners met kinderen met een dossier bij OCMW en die gezinsbegeleiding krijgen of gezinnen met kinderen die vanuit OCMW zijn toegeleid naar gezinsbegeleiding.
 6. Inwoners die in begeleiding zijn bij het OCMW maar niet onder de vijf specifieke doelgroepen criteria vallen, doch waarvan de begeleidende maatschappelijk werker de inschatting maakt dat toegang tot de UiTPAS een meerwaarde is omwille van financiële en/of sociale redenen. De maatschappelijk werker heeft daarbij het mandaat om deze inschatting te bepalen op basis van zijn/haar professionele expertise.

Personen in armoede brengen de nodige documenten als bewijs mee naar een UiTPAS-verkoopbalie binnen de regio UiTPAS Kempen om deze UiTPAS-kaart te krijgen. 

Kan je deelnemen aan activiteiten aan kansentarief in regio’s buiten UiTPAS Kempen?

Nee, je kan enkel genieten van jouw recht op kansentarief bij de aanbieders in UiTPAS Kempen. Daarnaast kan je ook genieten van korting bij de bovenlokale aanbieders.

Ik heb geen recht meer op het kansentarief, wat nu?

Jaarlijks worden alle kaarten met het kansentarief gecontroleerd in april, indien je geen recht meer hebt zal je een brief hierover ontvangen. Je mag je met deze brief naar een verkooppunt begeven voor het omruilen van je kaart, je krijgt dan gratis een UiTPAS spaarkaart, al jouw punten worden dan overgezet naar de nieuwe kaart. 

Verlies je jouw recht op verhoogde tegemoetkoming voordat we de controle doen? Dan mag je met jouw UiTPAS-kaart naar een verkooppunt gaan, zij ruilen je kaart gratis om naar een UiTPAS-spaarkaart,  al jouw punten worden dan overgezet naar de nieuwe kaart.

 Ik heb een UiTPAS-spaarkaart maar ik heb recht gekregen op de UiTPAS met het kansentarief, wat moet ik doen?

Ga met jouw UiTPAS, identiteitskaart en attest dat aantoont dat je recht hebt op de UiTPAS-kortingskaart naar een verkooppunt van de UiTPAS-kortingskaart in jouw gemeente. Zij  ruilen je UiTPAS-spaarkaart gratis om naar een UiTPAS-kortingskaart, al jouw punten worden dan overgezet naar de nieuwe kaart.

Heb ik recht op de UiTPAS met het kansentarief met mijn EDC-kaart?

De EDC-kaart is geen criterium bij UiTPAS Kempen omdat een handicap niet altijd meteen wil zeggen dat je financieel kwetsbaar bent en we willen dit stigma ook zeker maken. Indien je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming heb je wel recht op een UiTPAS met kansentarief, breng dan je attest van verhoogde tegemoetkoming mee voor het aanvragen van jouw UiTPAS. Heb je geen verhoogde tegemoetkoming maar heb je het wel financieel moeilijk? Ga dan langs bij de sociale dienst, een maatschappelijk werker heeft de bevoegdheid om je een UiTPAS met kansentarief te geven na een kort financieel onderzoek.

Het gebruik van UiTPAS heeft voordelen maar de criteria van onze UiTPAS voor de EDC-kaart aanpassen heeft ook nadelen. De kortingen en voordelen met een EDC-kaart zijn heel anders vastgelegd dan de 80% korting bij UiTPAS. Bij EDC is het bijvoorbeeld vaak toegestaan een begeleider mee te nemen gratis of aan korting, je kunt audiotranscriptie krijgen, vervoer met of zonder buddywerking, etc. Dat is niet het geval bij UiTPAS. Deze voordelen zouden verloren gaan als de EDC-kaart niet erkend is.

 Daarom vinden we het belangrijk dat er een breed toegankelijk aanbod voorzien wordt in elke gemeente voor mensen met een handicap wonende binnen én buiten UiTPAS Kempen. Om korting te geven aan alle mensen met een EDC-kaart moet de EDC-kaart los van UiTPAS erkend blijven als korting en voordeelmechanisme. Enkel op die manier kunnen alle personen met een handicap genieten van de nodige kortingen en andere zeer cruciale voordelen. 

In onze regio zijn er ook partners die de EDC-kaart erkennen, een lijst van alle partners kan je terugvinden op www.eudisabilitycard.be/nl/voordelen-met-de-kaart.

UiTPAS digitaal

Kan ik mails ontvangen over de voordelen waarvan je kan genieten?

Ja, dat kan zeker! Je kan je communicatievoorkeuren aanpassen op jouw profiel op www.uitpas.be, heb je geen profiel maar wil je wel graag mails ontvangen? Stuur dan een mailtje naar info@uitpaskempen.be, wij kunnen dit ook voor je instellen. 

Wil je liever geen mails ontvangen maar blijf je wel graag op de hoogte? Volg UiTPAS Kempen dan op Facebook en Instagram. 

Zelf je communicatievoorkeuren aanpassen doe je zo: 

Meld je aan op www.uitpas.be

Klik rechtsboven op “aangemeld als ‘jouw naam’ ”. Vervolgens klik je op “profiel” en dan op “Mijn voorkeuren”. Je kan hier nu kiezen hoe je op de hoogte wilt blijven. Je kan kiezen tussen:

 • E-mails bij problemen met mijn UiTPAS
 • E-mails met tips om meer uit UiTPAS te halen
 • E-mails met tips op maat
 • Berichten op je mobiel toestel
 • Post

Hoe download ik de UiTPAS-app?

Haal meer uit je UiTPAS met de app! Surf met je smartphone naar uitpas.be/app of klik op onderstaande knoppen: 

Apple App store: https://apps.apple.com/be/app/uitpas-app/id1658556470?l=nl

Google playstore: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiq.uitpas&pli=1

Help het registreren, inloggen, … lukt niet, wat doe ik nu?

Heb je digitale problemen, contacteer dan info@uitpas.be, zij helpen je verder!