Fermentatie – groenten bewaren voor later – is een eeuwenoude praktijk die van generatie op generatie werd doorgegeven. In recente jaren is echter zowel de kennis als het gebruik ervan naar de achtergrond verdwenen.
Momenteel komt gefermenteerde voeding weer onder de aandacht omwille van de gezondheidsbevorderende voordelen die er aan toegeschreven worden. Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten veel levende micro-organismen die zorgen voor een gezonde darmflora. Dit draagt onder andere bij tot de versterking van je immuunsysteem.
Als je een moestuin hebt, dan zijn er in een bepaalde periode een overvloed aan groenten die je kan fermenteren en bewaren voor later.
De sessie start met een stukje theorie aan de hand van een presentatie. Daarna volgt een demo workshop waar het bereiden getoond wordt. Uiteraard proef je ook verschillende gefermenteerde producten.
Dit mag je verwachten:
– Theorie: voorbeelden van fermentaties en gezondheidsbevorderende voordelen door middel van een presentatie.
– Tijdens de pauze proeven we verschillende fermentaties. De deelnemers brengen een kopje, een lepeltje en vork mee.
– Demo workshop van twee verschillende fermentaties.
In samenwerking met Avansa-Kempen.