Lezing of congres De Kempenkrak, met Vitalski en Veston

De Kempenkrak, met Vitalski en Veston

Natuurpunt Markvallei nodigt, in samenwerking met Avansa Kempen, Vitalski en Veston uit voor hun “Kempenkrak”. Op 8 november zijn zij te gast in Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske voor een boeiende avond waarin elke Kempenaar zich zal herkennen!

Wat maakt de Kempen zo speciaal? De Kempen van Gooreind tot Witgoor. Het fascinerende rijk van Essen tot Herselt, van Okselaar tot Balen. Van “El Passo” in Wuustwezel tot Bobbejaanland in Lichtaart, en van de Lilse Bergen tot het Zilvermeer – dàt ongelooflijk dynamische, soms wat onderschatte wonderland, wordt door Vitalski en Veston helemaal tot leven gebracht.

Vitalski herinnert zich nog, hoe hij op een dag in november 1979 samen met zijn moeder een nieuwe bureaustoel mocht gaan kopen bij Van de Ven, Olen. Vertrekkend in Vosselaar, bij Janssen Pharmaceutica, passeren ze langs dorpsscholen, steenfabrieken, vaarten met prachtige jaagpaden. Hij mijmert over de biografieën van Micha Mara, Staf van het Ijsboerke, Staf van Shoeconfex. En hij definieert: wat is nu precies de “Kempische droom”? Wat zijn nu trouwens de meest typisch Kempische eetgerechten? Wat zijn “dobbele witjes”? En wat bedoelt een Kempenaar als hij zegt: “Slaagt uw eigen gaai”?

Kleischieter Steven van Gool weet Vitalski’s zoektocht naar de ware bronnen van de Kempenaar soms tot kalmte te brengen, met zijn adembenemend virtuoze interpretaties van ‘s lands allergrootste Kempenbarden; Marc Dex, Louis Neefs, the Wolfbanes. Natalia, Margriet Hermans. Zjef van Uytsel. Desgevraagd weet de zanger aan Vitalski uit te leggen waarom zijn kompanen uit Dessel de “Pezeriken” worden genoemd, en waarom het Kempenland zoveel wereldberoemde motorcrossers levert. En wat Julius Caesar daarmee te maken heeft.

Vitalski en Veston, beiden geboren Kempenzonen, duiken voor deze voorstelling terug tot aan hun allerdiepste wortels. Nostalgisch – maar ook vooruitstrevend. Hilarisch, maar ook leerrijk.

Het meest veelzijdige portret van de Kempen ooit. Terloops doorprikken zij de leugenachtige mythes rond de Kempen, die in waarheid dus helemaal niet “stil” zijn, maar die juist rock-‘n-roll zijn. Langzaam maar zeker wordt in deze voorstelling de harde kern blootgelegd, van de echte aard van wat voortaan officieel wordt genoemd: De Kempenkrak.

De avond start om 20 uur, deuren gaan open om 19.30 uur. De inkom voor leden bedraagt 5 euro, voor niet-leden 8 euro.


Praktisch

Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske - De Klapekster
Kolonie 41
2323 Wortel (Hoogstraten)

08/11/2024 20:00 - 08/11/2024 22:00

18-99

Interessante activiteiten

Sportactiviteit ZOMER: Wakeboard & Adventure voor Tieners!
ZOMER: Wakeboard & Adventure voor Tieners!

Meer

05/08/2024 10:00 - 09/08/2024 16:00


Lees meer
Kamp of vakantie Turnen
Turnen

Hoogstraten

21/07/2024 10:00 - 26/07/2024 10:00


Lees meer
Kamp of vakantie ZOMER: Vlieg naar Planckendael
ZOMER: Vlieg naar Planckendael

Hoogstraten

18/07/2024 09:00 - 18/07/2024 17:00


Lees meer

Deel dit evenement